Tweet |
Başkan Çakın’dan Küresel Soruna Çözüm İçin ‘Adım At’ Çağrısı
- Uşak Belediyesi Avrupa Hareketlilik Haftası’nın Paydaşı Oldu
Avrupa Komisyonu ve Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığında gerçekleştirilen, ‘Avrupa Hareketlilik Haftası Programı’ tanıtım toplantısı, Uşak Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda düzenlendi.
Bu yıl teması ‘Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik” olan Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında mesaisine yürüyerek giden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, toplantıda basın mensuplarına bir haftalık programın detaylarına ilişkin bilgiler verdi.
Yerelde belediyelerin paydaş olduğu ‘Avrupa Hareketlilik Haftası Programı’na Uşak Belediyesi olarak tam destek verdiklerini ifade eden Çakın, dünyanın kaybolan doğal dengesinin yeniden kazanılması adına bu tür çalışmaların önemli bir birlikteliğin kapılarını araladığını kaydetti.
Farklı coğrafyalarda tek bir ideal canlandırılmış olacak
Tüm dünyada aynı amaç için, aynı zaman diliminde yürütülecek faaliyetler sayesinde, bilinçlenmenin çok daha geniş alanlarda etki uyandırabileceğini ve dünyamız için farklı coğrafyalarda tek bir idealin canlandırılmış olacağını belirten Çakın, “Bu kapsamda 16-22 Eylül tarihlerini kapsayan Avrupa Hareketlilik Haftası’nda, önemli bir programı Uşak olarak şehrimizde hayata geçireceğiz. ‘Herkes için sıfır emisyonlu hareketlilik’ temasıyla gayemiz; temelde havamızı, dolaylı olarak da topraklarımızı ve suyumuzu kirlilikten korumak olacaktır.” diye konuştu.
Sorun küresel boyutta
Yarınlarımızın bugünün eseri olacağını ve şimdi atılacak her adımın geleceğin hikayesini oluşturacağını hatırlatan Belediye Başkanı Mehmet Çakın, ”Biliyorsunuz ki, Dünya Sağlık Örgütü’nün görünmez katil olarak ifade ettiği hava kirliliği nedeniyle dünyamızda her yıl 6 buçuk milyonun üzerinde insan hayatını kaybetmekte, çevresel faktörler sadece yaşam kalitesini değil, sağlığımızı da doğrudan etkilemektedir. İnsan yaşamının temeli hiç kuşkusuz ki oksijen, su ve gıdadır. Dünyayı saran küresel ısınma, iklim değişiklikleri, hızlı nüfus artışları, sanayileşme ve benzeri birçok olgu: hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Onlarca hastalığı beraberinde getiren bu olumsuz koşullara dur demekse, her şeyden önce bilinçlenmek ve tedbiri geç kalmadan almakla mümkün olacaktır.” dedi.
Başkan Mehmet Çakın, küresel boyutlara ulaşan çevre ve hava kirliliğinin önlenmesinin yanı sıra bir diğer çözülmesi gereken konunun da hareketsiz yaşamdan kaynaklanan hastalıklar olduğunu paylaştı.
Hareketli yaşam zaruri bir ihtiyaçtır
Çakın, “Dünyayı saran bir diğer sorun da 700 milyonluk bir rakamla; obezitedir. Hareketli yaşamın sadece obezite ile değil, birçok hastalıkla mücadele için kritik bir yer tuttuğu yadsınamaz bir gerçektir. Diğer bir açıdan bakıldığında yürümenin hiçbir maliyeti yokken, bireysel otomobillerin hem yakıt olarak vatandaşımıza hem de dünya için doğamıza faturası oldukça yüksektir. Sağlık için, doğamız için, kaliteli bir yaşam için hareketlilik zaruri bir ihtiyaçtır.” diye konuştu.
Dünyayı iki seçenek bekliyor
Başkan Çakın, “İşte bu olumsuz durumların giderilmesi, çözümlerin üretilerek uygulanması; devletlerin, hükümetlerin ve belediyelerin önemli bir misyonudur. Göreve geldiğimiz günden bu yana vurguladığımız ve uyguladığımız; yayalaştırma ve doğanın korunması projelerinde, spor etkinliklerinde; her anlamda sağlıklı bir Uşak ve sağlıklı bir gelecek amaçlanmıştır. Önümüzde, yalnızca iki seçenek bizleri beklemektedir. Bir yanda sağlıklı bir yaşam ve temiz bir doğa, diğer yandaysa çeşitli hastalıklarla mücadele ve zarar görmeye mahkûm bırakılan bir dünya.” diye konuştu.
Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik
Çakın sözlerine şöyle devam etti: “İşte bu gerekçelerle ‘Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik’ olarak belirlenen Avrupa Hareketlilik Haftası Projesi’ne bizler de belediye olarak tam destek veriyor ve bu bilinçlenme hareketini şehrimizde hayata geçiriyoruz. Tedbir almanın ve bilinçlenmenin kaçınılmaz bir gereklilik olduğu düşüncesiyle, bugün itibariyle haftamızı ve değişim hareketini başlatmış olacağız. Bu süreçte, bireysel araç kullanımlarını bir kenara bırakma çağrısında bulunarak, şehir içinde halkımızı servis kullanımına, pandemi kurallarına uyarak toplu ulaşıma, bisikletle veya yaya olarak seyahate teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bu noktada ilk adımı ise yine bizler atarak bugün personellerimizle birlikte belediyemize yürüyerek veya bisikletle ulaşım sağladık. Bu hafta içerisinde sosyal medya, açık hava reklam alanları ve kurulacak stantlar aracılığıyla bilgilendirmeler yapacağız. Aynı zamanda çalıştaylar, bisiklet turları, yarışmalar ve doğa yürüyüşü gibi çeşitli faaliyetleri hayata geçireceğiz.”
Uşak Duyarlılıkta Öncü Şehir Olmalı
Dünyamızı korumak ve geleceğe güzel bir miras bırakabilmek için hepimizin üzerine önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünü belirten Çakın, “Havasıyla, suyuyla, doğasıyla benzersiz bir şehir olan Uşak’ı, duyarlılık konusunda da ön plana çıkan bir il olarak görmek istiyoruz. Bunu hep birlikte başaracağımızdan hiçbir şüphem yok. Ben sizler aracılığı ile tüm hemşehrilerimizi programlarımıza katılmaya ve çevremizi koruyacak adımlar atmaya davet ediyorum.” dedi.
Sorular yanıt buldu
Toplantının sonunda basın mensuplarından gelen soruları yanıtlayan Başkan Çakın, özellikle son yıllarda hem dünya çapında hem de ülkemizde baş gösteren susuzluk tehlikesinden bahsetti. Artan küresel ısınma ve kuraklıklar nedeniyle suyumuzun günden güne azalmakta olduğunu ve adeta petrol ve doğalgaz savaşları gibi su savaşlarının gündeme geldiğini anlatan Çakın, Uşak’ta da bu konuya özellikle dikkat çekmek için uğraştıklarının altını çizdi.
Hava kirliliği ve çevresel faktörlere ek olarak kurak geçen bir yılın ardından su kuyularından çıkan suyun artık eskiye oranla daha derinlerde oluğunu ve azaldığını vurgulayan Çakın, “Suyun debisinin düşmesi ciddi bir tehlike. Özellikle pandemi sürecinde temizlik ve hijyen kurallarının önem kazanmasıyla birlikte bireysel su kullanımı ciddi şekilde arttı. Bu da su kullanımı konusunda bireysel tasarrufun önemini ön plana çıkarttı.” dedi.
“Biz Uşak Belediyesi olarak şehrimizin suyuna dair gerekli tüm tedbirleri alıyoruz.” diyen Başkan Çakın, “Vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Suyumuz gerçekten çok değerli ve bu değeri kaybetmemek için her bir vatandaşımıza bu konuda görev düşüyor. Ben bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı hem daha bilinçli ve etkin olmaya çağırıyor; hem de evlatlarımıza sağlıklı bir gelecek bırakabilmek adına daha duyarlı olmaya davet ediyorum.” çağrısında bulundu.
Başkan Çakın toplantının sonunda ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ boyunca herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik temalı etkinliklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.